Publisert av: juneih | 19 juli, 2013

0. Reisebrev – Caught in the middle

Årets reisemål Danmark er nærmere hjemlige trakter enn vanlig, men er på mange måter eksotisk likevel. For Norge er fullt av fjell og høyder, og Danmark til sammenligning så veldig flatt. Det er kun 12 andre land i verden som er flatere, inkludert en rekke øynasjoner som Maldivene, Tuvalu og Marshall øyene. Men da teller ikke Grønnland med som en del av Kongeriket Danmark. Det virker også som det er penere, kulere og at været er bedre her, men dette kan jo skyldes ferielengsel og reisefeber. Så spør oss gjerne igjen om en uke.

Første stopp i Danmark er Ålbæk. Ålbæk er en liten kystby i Fredrikshavn, og en kort biltur fra fergeankomst i Hirtshals. Det er også en like kort tur fra steder verdt å besøk som Skagen og Råbjerg Mile. Første feriedags gjøremål er Grenen rett utenfor Skagen, som er Danmarks nordligste punkt og møtepunktet for to hav, Kattegat og Skagerak. På Grenen tilbys late turister Sandormen, et slags Thomastog trukket av en traktor som går fra parkeringsplassen og helt til mål.

Vi tok Thomastoget ut og gikk tilbake.

Vi tok Thomastoget ut og gikk tilbake.

På vår besøksdag kan nok ikke tingenes tilstand ha vært bedre stelt i stand, det var sol fra skyfri himmel, deilig avkjølende vind, og passe høyde på bølgene som demonstrerte for nye øyne at de kom fra hver sin retning og møttes i midten. Resultatet er at man kan stå med en fot i hvert hav på myk sand i et naturskapt badeland som drar deg i to retninger. Artig for store og små.

Skagerak hilser på Kattegat

Skagerak hilser på Kattegat

Selv etter å ha kjørt gjennom kun et par byer i Danmark er det klart at gjenbruk, miljø og design er noe dansker setter høyt. Selv et så lite sted som Ålbæk har hvertfall fem steder hvor antikviter eller interiør selges, gjerne i kombinasjon med noe annet. Alt fra Fru Møllers Antikcafé til matbutikken på hjørnet selger interiør i høy kvalitet. Danmark er over gjennomsnitet miljøbevisste, og kaller stolt seg selv en vindnasjon. Beviset ligger i antall vindmøller vi har passert selv på vår korte strekning i dag.

Natta tilbringes på Ålbæk Gamle Kro, i en antagelig vanligvis stille by, men rett utenfor byen ligger en camp kalt «Træf på topp» som for helga huser et ukjent men stort antall MC-folk som regelmessig tester toppfarta på de utrolig rette veiene i området. I morgen prøver vi lykken på Rjuberg Knude før vi kjører til Ebeltoft via Ålborg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: