Publisert av: juneih | 23 juli, 2013

1. Reisebrev – Sandstorm

Vi har beveget oss oppover i de besøkendes næringskjede og gått fra å være flashpackere til å bli bilpackere. Vi kjører bil i stedet for å ta buss, og leier hytte i steder for å bo på hostels. Man kan si mye om transport på fire hjul, men at det er praktisk er ikke til å komme fra. Man rekker over flere aktiviteter og severdigheter på kortere tid, og kommer seg ut til steder man ikke kan nå på annet vis. Vi forlot Ålbæk med en hektisk plan foran oss for å utnytte dette. Vi kom oss gjennom alt, men på omtrent det dobbelte av tiden vi hadde beregnet. Deilig med ferie.

Første stopp var Rubjerg Knude. Dette er et av to bevegelige sanddyner i Skandinavia. Den andre er Råbjerg Mile mellom Ålbæk og Skagen, som er størst av de to. Vi valgte ut Rubjerg Knude for dets rykte som mer fotogent og kompakt. Begge sanddynene ligger ved havet, og havnet på disse stedene i forbindelse med den store sandflyttingen på 1500-tallet. I 1900 var det noen som fikk den gode idéen om å sette opp et fyrtårn på Rubjerg knude. Etter åpningen var den stadig ute av drift pga sandstormer, og selv om den ble ble satt opp 200 meter inn i landet, hjelper det lite når kystlinjen flytter seg med 1.5 meter hvert år. I dag er fyrtårnet 8 meter inn i landet og forventes å falle i havet innen 10 år. Rubjerg Knude var noe vanskelig å finne, men absolutt verdt det. Å komme seg dit krever bil, og fra parkeringsplassen til dynen er det en kort gåtur gjennom idyllisk dansk dyrket mark. Det er selvfølgelig mulig å leie sykler og en slags tralle til utstyr, barn eller annet for de som måtte ønske det.

Mye sand rundt fyret

Mye sand rundt fyret

Selve dynen oppfører seg forbausende nok ganske likt som snø. Den er hardpakket der vinden står på, og som pudder på le side. Der sanden holder på å ta over i landskapet kan den forveksles med brunt vann som skyller innover busker, kratt og alt som er. Det er lite man kan gjøre med slike naturkrefter, og vi kan jo lure på hvordan dette påvirker, eller kommer til å påvirke, byen Lønstrup som ligger bare få kilometer unna.

Etter noen timer i sanda dro vi videre til Ålborg. Her fikk vi med oss Jørn Utzon-senteret og en dyrehage. Jørn Utzon er arkitekten bak Opera-huset i Sydney og forlengst geni-erklært i Danmark. Senteret brukes til å vise frem en kort oppsummering av Jørn Utzons verker, og master-oppgaver på arkitekturstudier, pluss andre utstillinger og relaterte aktiviteter. Da vi var der hadde Ålborg Universitet et gratis vitensenter-aktig prosjekt i hvordan man bygger trygt og sikkert. Noe for en hver med andre ord.

Utzon senter

Utzon senter

Siste post for dagen var noen timer Ålborg Zoo, før vi dro videre til vår base i Danmark for resten av ferien, en hytte i Ebelftoft på Øer strand.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: